Preskoči glavno vsebino
Objavljeno: 12. 06. 2023

Kaj ne sodi v kanalizacijo?

 

Zaposleni na čistilni napravi Tabre opažajo bistveno povečanje odpadkov v kanalizacijskem sistemu, ki vanj nikakor ne sodijo. Tudi v času rednih kontrol črpališč so v sistem od uporabnikov pritekle neustrezne surovine, kot npr. odpadno jedilno olje in ostanki hrane, ki jih v kanalizacijo ne smemo odvreči. Kljub pisnim in ustnim opozorilom, ki smo jih posredovali kršiteljem, se stanje ni nič izboljšalo.

 

Odpadki, ki jih posamezniki neodgovorno spuščajo v kanalizacijo, povzročajo motnje delovanja kanalizacijskega sistema ter odpadno vodo celo spremenijo do te mere, da se biološko čiščenje na čistilni napravi upočasni ali povsem zavre. Hkrati so te snovi nevarne tudi za delavce, ki vzdržujejo kanalizacijsko omrežje.

 

Posledice so izjemno neprijetne in so praviloma vedno povezane tudi z višjimi stroški obratovanja čistilne naprave. Povečuje se število okvar črpališč, predvsem z zamašitvijo črpalk. V rotor črpalke se zapletejo krpice, robčki za nego dojenčka, kozmetični robčki, hlačke, hlačne nogavice in celo najlonske vrečke. Omenjeni odpadki se ne raztopijo in se v vodi ne razkrojijo ali razpadejo, temveč se ovijejo okoli rotorja črpalke in tako povzročijo pregretje črpalke. Ti odpadki nikakor ne sodijo v WC-školjko in preko nje v kanalizacijo, pač pa jih je treba obvezno odvreči v zabojnik za mešane komunalne odpadke.

 

Zaradi vseh naštetih nepravilnosti, ki prispevajo k motnjam delovanja kanalizacijskega sistema, so stroški obratovanja čistilne naprave že občutno višji. Na Komunali Kranjska Gora smo se skupaj z Občino Kranjska Gora odločili, da bomo vse večje uporabnike kanalizacijskega sistema z uradnim obvestilom o pravilni uporabi kanalizacije pisno seznanili. Povečali bomo tudi nadzor nad izpusti v kanalizacijo. Vse kršitve, ki bodo ugotovljene pri nadzoru sistema, bomo predali inšpekcijskim službam.

 

V kanalizacijske odtoke ne sodijo naslednji odpadki:

 

  • maščobe in odpadna jedilna olja (olje iz fritez, ostanki od cvrtja…),
  • gospodinjski odpadki in ostanki hrane (organski odpadki),
  • trdni odpadki ter izdelki za osebno higieno (nogavice, kosi tekstila, higienski vložki, tamponi, plenice, osvežilni in vlažilni robčki za nego dojenčkov, paličice za ušesa, britvice…),
  • barve, laki, motorna olja in drugi naftni derivati,
  • pepel, gnojevka, škropiva, tekoči odpadki iz mlekarn in klavnic, silažna voda, deli živalskih trupel,
  • kisline, lugi, topila, zdravila, dezinfekcijska sredstva,
  • pesek, les, žagovina, pokošena trava, cement, mavec,
  • plastika in razni drugi predmeti.

 

K nemotenemu delovanju kanalizacijskega sistema in čistilnih naprav največ prispevamo uporabniki.

 

 

Maščoba in olja v črpališču

 Maščobe in olja v črpališču.

 

 

 

Okvara črpalke

Prenehanje delovanja črpalke zaradi nepravilno odloženih odpadkov v fekalno kanalizacijo.

Prijavite se na e-novice in bodite med prvimi obveščenimi.