Preskoči glavno vsebino
Objavljeno: 08. 01. 2024

Zaščita vodovodnih priključkov in vodomerov pred zmrzaljo

V zimskem času v naših krajih padejo temperature pod ledišče, zato lahko pride do zamrznitve vodomera in vodovodnega priključka. V izogib temu vam predlagamo, da poskrbite za ustrezno toplotno zaščito vodomernega jaška in za občasen pretok vode v hišni vodovodni napeljavi.

Voda lahko zmrzne predvsem preko noči, ko v vodovodnih priključkih ni pretoka vode, še posebno, v kolikor so vodomerni jaški in vodovodni priključki slabo toplotno zaščiteni.

Posledice zmrzali so predvsem poškodovani vodomeri, počene vodovodne cevi hišnega priključka in prekinitev pretoka vode.

 

Upravljavec vodovodnega sistema ne more preprečiti tovrstnih poškodb, saj so ti v lasti lastnikov objektov oz. uporabnikov. Stroške zamenjave in popravila vodovodnih priključkov in vodomerov je v takih primerih dolžan poravnati uporabnik.

 

Svetujemo vam, da izolirate pokrov in notranjost vodomernega jaška, dodate toplotno zaščito nad vodomerom (izolacijski materiali - stiropor, mineralna volna, celuloza, folija, pena), preprečite kroženje hladnega zraka v vodomernem jašku oz. okrog instalacij, in ob pojavu zmrzali zagotovite kroženje vode po instalaciji.

Preverite tudi objekte, v katerih nimate stalnega prebivališča in so v njih vodovodne inštalacije (npr. počitniške hišice, vikendi, ipd.), gradbišča in novogradnje, kjer dvorišča niso zaključena.

 

V kolikor bodo nastale na vodomeru kakršnekoli poškodbe, nam to sporočite na spodnje kontakte:

...
dežurna številka vodovoda:  041 653 776
Komunala Kranjska Gora, Spodnje Rute 50, 4282 Gozd Martuljek

Prijavite se na e-novice in bodite med prvimi obveščenimi.