Biološki odpadki in kompostiranje
Zakaj kompostirati?
Lastnosti komposta
NAVODILA ZA KOMPOSTIRANJE
Izbira prostora za kompost
Za proces kompostiranja potrebujemo primeren prostor, kjer bo stal kompostnik. Najboljše nekje na robu vrta v senci dreves ali grmovnic, da kompost ne bo preveč suh in v primerni oddaljenosti od vaših gredic, saj v kompostu včasih prezimujejo tudi nekateri škodljivci (bramor, voluhar ali miš).
Plastenje komposta

Hišni kompostnik mora imeti neposreden stik s tlemi. Osnovna plast zdrobljenih vej poskrbi za dobro zračenje od spodaj in preprečuje zastajanje vode. Za razkrojni proces je pomembna zadostna ponudba kisika, ki jo dosežemo tako, da se suhi strukturni material (veje in zeleni obrez) in vlažni nestrukturni material (trava, kuhinjski odpadki) vedno med seboj mešajo.
Kuhinjske odpadke in ostanke hrane je potrebno takoj prekriti z listjem, zemljo, travo ali rahlo zagrebsti, da preprečimo neprijetne vonjave in ne privabljamo neželenih gostov kot so podgane ali ptiči.
Ko je hišni kompostnik poln oziroma po približno pol leta, njegovo vsebino preložimo. S tem ga prezračimo in pospešimo razkroj. Dozorel kompost presejemo, preostanek uporabimo za nadaljnji razkroj kot strukturni material. S kompostiranjem nastane polnovredni humus, ki ga lahko koristno uporabite na domačem vrtu, cvetlični gredici, sadovnjaku ali vinogradu.