Preskoči glavno vsebino

Kakšno vodo pijemo v Občini Kranjska Gora?

V Občini Kranjska Gora vodni izviri posameznih vodovodov predstavljajo naravno pitno vodo, katere vir je podzemna voda.

 

Kaj storiti, če obstaja sum, da voda ni pitna?

Pokličite nas na telefon 04 58 81 156. V primeru upravičenega suma na neskladnost pitne vode bomo po predhodnem dogovoru odvzeli vzorec za mikrobiološko in /ali fizikalno-kemijsko analizo.

 

Kaj storiti, če ima voda iz pipe neprijeten vonj in okus?

Pokličite nas na telefon 04 58 81 156. V primeru upravičenega suma na neskladnost pitne vode bomo po predhodnem dogovoru odvzeli vzorec za mikrobiološko in/ali fizikalno-kemijsko analizo. Neprijeten vonj je lahko posledica zadrževanja vode v hišnem vodovodnem omrežju, prav tako so pogoste pritožbe uporabnikov v novozgrajenih stanovanjskih objektih.

Uporabnikom priporočamo, da upoštevajo priporočila za vzdrževanje interne vodovodne napeljave, ki jih je pripravil in na svoji spletni strani objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

 

Zakaj iz pipe občasno priteče rjava voda?

Obarvanost vode je občasen pojav, ki ga opazimo kot posledico uporabe manj kakovostnih materialov, uporabljenih v hišnem vodovodnem omrežju, ki rjavijo. Ob popravilih na javnem ali hišnem vodovodnem omrežju je obarvanost lahko posledica usedlin na vodovodni mreži. Obarvanost pitne vode bi lahko bila tudi posledica prisotnosti železa v vodnem viru, ki v kontaktu z zrakom oksidira v netopno obliko železovega (III) oksida, ki je rjave barve, a železo v vodnih virih vodovodnih sistemov v našem upravljanju ni prisotno.

Uporabnikom priporočamo, da v primeru obarvanosti vode upoštevajo priporočila za vzdrževanje interne vodovodne napeljave, ki jih je pripravil in na svoji spletni strani objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

 

Zakaj iz pipe občasno priteče bela voda?

Pojav belo obarvane vode je običajen fizikalen pojav. V pitni vodi, ki priteče iz pipe, je raztopljen zrak pod pritiskom, ki se ob kontaktu z okoljem sprosti. Pojav v kozarcu opazimo kot množico drobnih mehurčkov, ki se dvigujejo proti površini vode, povzročajo vtis, da je voda bele barve in čas povsem izginejo.

 

Kako ravnati po prekinitvi oskrbe s pitno vodo?

Do prekinitve oskrbe s pitno vodo lahko pride zaradi načrtovanih ali interventnih posegov v javno ali interno vodovodno napeljavo. Voda je po prekinitvi pogosto obarvana in motna. Priporočamo, da pred uporabo vode v prehrambne namene, interno vodovodno napeljavo dobro sperete.

 

Pomembno je, da:

  • Dokler oskrba s pitno vodo ni ponovno vzpostavljena, pipe ostanejo zaprte.
  • Pred spiranjem odstranite mrežice oz. perlatorje na pipah. Očistite jih ali po potrebi zamenjajte.
  • Po ponovni vzpostavitvi oskrbe s pitno vodo in pred ponovno uporabo pitne vode za pitje in v prehrambne namene v prvem koraku poskrbite za spiranje hišnega vodovodnega omrežja na mestih, kjer je nevarnost za zdravje manjša (npr. v WC-ju, na pipi v stranišču) in ne na pipi v kuhinji, kjer se pitna voda uporablja za pripravo hrane. Pipo (mešalno armaturo, mešalno baterijo) postavite v skrajni položaj, v katerem izteka izključno hladna voda.
  • V drugem koraku poskrbite za spiranje na vseh odvzemnih mestih. Spiranje naj bo intenzivno v sunkih s turbulentnim tokom. Turbulenco s sunki povzročamo z večkratnim zapiranjem in odpiranjem pip. Čas spiranja je odvisen od ugotovljenih razmer in lahko traja tudi 15 minut in več.
  • Za kratek čas premaknite pipo (mešalno armaturo, mešalno baterijo) tudi v skrajni položaj, v katerem teče izključno topla voda.
  • Dokler omrežje ne bo izprano, ne uporabljajte pralnih in pomivalnih strojev.

 

Spiranje hišnega vodovodnega omrežja je v večini primerov zadosten ukrep.

Če kljub spiranju ostane dvom v skladnost in zdravstveno ustreznost pitne vode, nas pokličite na telefon 04 58 81 156. V primeru upravičenega suma na neskladnost pitne vode bomo po predhodnem dogovoru odvzeli vzorec za mikrobiološko in/ali fizikalno-kemijsko analizo.

 

Kaj naj storiti, če voda izteka na vodomernem mestu?

Če voda na vodomernem mestu izteka na vodomeru, je treba zapreti ventil pred vodomerom in nam napako javiti na telefonsko številko 04 58 81 156.

V izjemnih primerih, ko voda močno izteka in povzroča materialno škodo ali ogroža premoženje, za pomoč lahko pokličete gasilce.

V nobenem primeru se odprave okvare ne lotevajte sami ali se ne poslužujte storitev različnih izvajalcev na trgu.

Priključek na javni vodovod, vključno z obračunskim vodomerom, v skladu z zakonodajo lahko vzdržuje izključno izvajalec javne službe oskrbe s pitno vodo. Meja med priključkom na javni vodovod in interno vodovodno napeljavo uporabnika je spojni element na iztoku iz vodomera. Uporabnik ne sme samovoljno izvajati nikakršnih posegov v priključek do spojnega elementa za vodomernim mestom, saj je dejanje v nasprotju z zakonodajo.

Prijavite se na e-novice in bodite med prvimi obveščenimi.