Preskoči glavno vsebino

Kam z odsluženimi električnimi in elektronskimi napravami ter baterijami?

 

Verjetno si nihče več ne predstavlja življenja brez številnih električnih in elektronskih naprav ali pripomočkov, ki jih napajajo baterije. Prodaja tovrstnih naprav in aparatov predstavlja eno najhitreje rastočih vej potrošnje v svetu. Zaradi velikega povpraševanja, neprestanih izboljšav in široke ponudbe novih produktov v tem segmentu, se tudi količina odslužene opreme iz leta v leto povišuje. V letu 2015 je bilo v Sloveniji prodanih 28.926 ton tovrstnih proizvodov, ločeno je bilo zbranih 10.539 ton odpadne opreme, kar predstavlja le dobro tretjino prodanih naprav.

 

Dosledno ločevanje in pravilno oddajanje odsluženih električnih in elektronskih naprav ima številne pozitivne učinke, ki koristijo vsakemu posamezniku in družbi v celoti:
1. Ustvari se manjša količina odpadkov, ki končajo na odlagališčih.
2. Zmanjša se poraba energije na račun reciklaže.
3. Zmanjša se onesnaževanje okolja.
4. Zniža se tveganje za zdravje ljudi. Električna in elektronska oprema lahko vsebuje nevarne snovi, ki pri mešanju s komunalnimi odpadki na odlagališčih, lahko pronicajo v zemljo in podtalnico.
5. Zagotavljanje novih delovnih mest, ker se oblikuje nova dejavnost - recikliranje.
6. Zmernejša uporaba primarnih virov, ki jih nadomestimo z recikliranimi surovinami.

 

Kam torej z odsluženimi električnimi in elektronskimi napravami ter baterijami? 

 

Odpadno opremo je mogoče reciklirati in materiale ponovno uporabiti, zato je nikoli ne odvrzite med mešane komunalne odpadke. Odnesete jo lahko v Zbirni center Tabre, Komunale Kranjska Gora. Zbirni center je namenjen vsem občanom občine Kranjska Gora in je odprt v ponedeljek med 7:00 in 15:00 uro, od torka do petka med 11:00 in 17:00 ter vsako 1. soboto v mesecu med 8:00 in 12:00 uro.

 

Ob nakupu novega električnega ali elektronskega izdelka, pa velikokrat lahko odslužene aparate pustite tudi pri prodajalcu, vendar le v kolikor gre za enako oziroma podobno napravo (mali gospodinjski aparati, veliki gospodinjski aparati, TV zasloni itd.).

 

Več koristnih nasvetov zakaj in kako ločevati odpadke, ki jih ustvarite v gospodinjstvu, najdete tudi na spletnem mestu www.ozavescen.si.

Prijavite se na e-novice in bodite med prvimi obveščenimi.