Objavljeno: 16. 10. 2018

Sončnica na obisku v osnovnih šolah

 ČETRTOŠOLCE SMO OZAVEŠČALI O PRAVILNEM ODLAGANJU ODPADNEGA JEDILNEGA OLJA

 

KOMUNALA, javno podjetje, Kranjska Gora, d.o.o. je v šolskem letu 2018/2019 zopet pristopila k izvajanju projekta Zbiranje odpadnega jedilnega olja iz gospodinjstev, ki ga izvajamo v sodelovanju z JEKO, javnim komunalnim podjetjem, d.o.o., Jesenice. Cilj projekta je predvsem ekološko ozaveščanje učencev, preko njih pa tudi njihovih staršev in širšega lokalnega okolja. Z njim želimo dolgoročno zmanjšati škodljive vplive na okolje zaradi neprimernega načina odlaganja odpadnega jedilnega olja. Projekt, ki se izvaja v občinah Zgornje Gorenjske, je zasnovan kot tekmovanje v zbiranju odpadnega jedilnega olja iz gospodinjstev v 4. razredih osnovnih šol.

 

V občini Kranjska Gora je bilo v začetku oktobra 2018 izvedeno izobraževanje za 46 četrtošolcev v obeh osnovnih šolah. Na izobraževanju je bila prisotna tudi maskota Sončnica, ki je otroke poučila, zakaj je neprimerno odlaganje odpadnega jedilnega olja škodljivo za okolje in o pomembnosti varovanja le-tega. Med drugim so učenci izvedeli, da olja, ki nam ostane po cvrtju ali peki, nikakor ne zlivamo v straniščno školjko, greznico ali odtočni sistem, saj lahko zamašimo odtočne cevi ali celo čistilne naprave, s tem pa lahko ustvarimo veliko škodo v odtočno-kanalizacijskem sistemu. Odpadno olje sodi v zbirni center, kjer ga zbiramo v posebnem zabojniku, tja pa ga lahko občani prinesejo v plastenkah od olja, pijač, v kozarcih za vlaganje ali v podobni embalaži, ki jo je predhodno treba očistiti od prejšnje vsebine. Pri tem pa  še velja opozoriti na to, da med odpadna jedilna olja uvrščamo rastlinska olja (npr. olivno olje, sončnično olje, repično olje,… in olja iz različnih semen) ter rastlinske maščobe (npr. margarina ali maslo, ki ostaneta po cvrtju), ne pa tudi avtomobilskega olja, ki ga z odpadnim jedilnim oljem ne smemo mešati. Reciklirano olje je mogoče predelati v  bio-dizel, torej ekološko gorivo, ki ne onesnažuje okolja, glicerin, ki ostane pri predelavi, pa se uporablja v farmacevtski industriji.

 

Vsak četrtošolec je prejel posebno plastenko za zbiranje odpadnega jedilnega olja ter glicerinsko milo.

 

V okviru projekta Zbiranje odpadnega olja iz gospodinjstev bodo učenci v naslednjih mesecih odpadno jedilno olje iz gospodinjstev prinašali v Zbirni center Tabre, junija pa bo za zmagovalni oddelek 4. razreda iz vsake občine, ki sodeluje v tem projektu, in bo zbral največ odpadnega jedilnega olja na učenca, organiziran izlet v Piran z ogledom akvarija in športnimi aktivnostmi v Fiesi.

 

Odpadno jedilno olje je največji sovražnik pitne vode. 1 liter odpadnega olja onesnaži kar 1.000 litrov vode, zato z njim ravnajte odgovorno. Odločite se modro – odpadno olje shranjujte v plastenke, ki jih nato odpeljite v zbirni center, ki se nahaja v Tabrah. Nikakor ga ne vlivajte v straniščno školjko ali lijak!

 

Urnik obratovanja zbirnega centra in kompostarne v Tabrah

-         Ponedeljek: 7.00-15.00

-         Torek - petek: 11.00-17.00

-         Vsako prvo soboto v mesecu: 8.00-12.00

-         Ob nedeljah in praznikih je zbirni center zaprt.

  

sončnica 1

 

sončnica 2

 

sončnica 3